Blog

A zima trzyma…

A zima trzyma…
Tego roku zima zaskoczyła nie tylko drogowców. Zaskoczyła wszystkich swoim przybyciem. Chyba już tylko najstarsi górale pamietają przysłowie “Idzie luty, podkuj buty”. Ale zima przyszła, jest i nadal mrozi!

Co to oznacza dla producentów pieczarek? Duże wyzwanie stanowi załadunek hal, nawet jeśli to jest podłoże w kostkach. Najwięcej dyskusji dotyczy jednak okrywy. Jaka struktura najlepsza na zimę? Jak z nią postępować gdy jest zmrożona? Wreszcie jak i kiedy zacząć podlewać, czy też ile dodawać kakingu?
W przypadku zamrożonej okrywy zbyt intensywna jej obróbka przy załadunku/nakładaniu powoduje wręcz całkowitą utratę struktury i tak już mocno nadwerężonej niskimi temperaturami. Nakładając ręcznie, w celu zachowania struktury, warto wcześniej ogrzać okrywę, a po nałożeniu nie rozczesywać (wyrównywać) jej nadmiernie.
Jeśli używamy strukturyzatora, można lekko podnieść jego przód tak, by okrywa jak najszybciej z niego wypadała. Jeśli jest taka możliwość, można również zmniejszyć jego obroty. Przy załadunku mechanicznym należy także zmniejszyć obroty wałków kakingowego mieszjącego/wyrównującego. Warto je też podnieść tak, aby ich zęby tylko delikatnie dotykały powierzchni okrywy. Skorygować można również sposób wałowania okrywy-zbyt silne powoduje zaciskanie się okrywy o gorszej strukturze, a w rezultacie: problemy z przerostem. Z kolei zbyt lekkie lub całkowity brak wałowania skutkuje przesychaniem powierzchni okrywy, a dalej wiązaniem pod powierzchnią okrywy czy też przeciwnie: zasuszeniem wylanej grzybni.
Jak podlewać zimą? Zasady obowiązują te same co zawsze, dużo jednak zależy od temperatury podłoża. Wielu pieczarkarzy twierdzi, że na skutek powolnego ogrzewania hali z podłożem, zimą wydłuża się cykl i traci się co najmniej jeden dzień. Opóźnień w uprawie nie będzie tam, gdzie w przypadku silnie wychłodzonego podłoża intensywnie podgrzewano powietrze od razu po zakończeniu załadunku, przy jednocześnie wysokich obrotach wentylatorów. Doskonałe efekty daje podgrzewanie parą, czy to poprzez system nawilżania parowego, czy też instalację do gotowania hal. Należy jednak pamiętać o zabezpieczeniu miejsc sąsiadujących z wylotami pary.
Co z kakingiem zimą? Niejednokrotnie spotkałem się z opinią, że należy zwiększyć jego dawkę w tym okresie. Czy rzeczywiście jest to jednak korzystne? Może lepiej zadbać podczas załadunku o strukturę okrywy, szybko ogrzać podłoże oraz okrywę i… nie zmieniać dawki kakingu. Przy zwiększonej dawce kakingu w uprawie zakładanej zimą mogą występować silnie przesuszone miejsca bez grzybów, zwłaszcza na II i III rzucie tam, gdzie kakingu było szczególnie dużo. W tej sytuacji lepiej zastosować czesanie.

W kategorii: Aktualności

Napisz komentarz