Blog

Jesienne klimaty czyli odparowanie w uprawie pieczarek

Idzie jesień…
…a więc sezon na sterowanie klimatem w hali uprawowej w oparciu o pomiar odparowania…
Słynne już ODPAROWANIE przysparza najwięcej problemów jesienią obfitującą w częste i duże wahania temperatury i wilgotności powietrza zewnętrznego. Zaczyna nabierać szczególnego znaczenia od rozpoczęcia szoku, a decydujący wpływ na kształtowanie klimatu w hali nabiera w momencie tworzenia i wzrostu zawiązków.
Jesienne rozchwianie mikroklimatu, czyli:
– duże dobowe wahania temperatury, a tym samym spore wahania wilgotności względnej powietrza i… warunków do wzrostu owocników
– wydłużone okresy dochodzenia do zadanych parametrów klimatu w hali uprawowej
powodują jednocześnie zachwiania przebiegu procesów biotechnologicznych, czyli również wzrostu zawiązków.
Nierzadko w obiekcie, gdzie przebieg procesu uprawy nie jest rejestrowany, takie anomalie klimatu w hali nie są dostrzegane przez technologa, bo przecież warunki w hali w ciągu dnia oscylują wokół optymalnych ustawień! A tymczasem zawiązki nie urosły!

W kategorii: Aktualności

Napisz komentarz