Blog

Przerzedzanie to kluczowy element zbioru selektywnego

Przerzedzanie to kluczowy element zbioru selektywnego

Przerzedzanie to robienie miejsca grzybom, które chcemy dalej hodować. Przerzedzamy owocnikami ze środka grupy, które same nie mają szansy urosnąć a tylko przeszkadzają pozostałym w dorastaniu do właściwego rozmiaru. Trzeba  to zrobić nawet w niezbyt gęstej uprawie, jak na zdjęciach. W takiej sytuacji zwracamy uwagę tylko na grupy grzybów gdzie owocników jest więcej niż pięć sztuk. Jeśli nie zrobimy tego w porę to wszystkie grzyby w grupie ulegną zniekształceniu i będziemy je musieli zebrać zanim osiągną optymalny rozmiar i wagę. Na kolejnym zdjęciu grzybów w skrzynce widać, że przerzedzanie nie zostało zrobione w porę i grzyby w grupach pościskały się. Niektóre trzeba było zebrać zanim osiągnęły optymalny rozmiar i wagę

W kategorii: Aktualności

Napisz komentarz