Blog

Aktualności

Przerzedzanie to kluczowy element zbioru selektywnego

Przerzedzanie to kluczowy element zbioru selektywnego

Przerzedzanie to robienie miejsca grzybom, które chcemy dalej hodować. Przerzedzamy owocnikami ze środka grupy, które same nie mają szansy urosnąć a tylko przeszkadzają pozostałym w dorastaniu do właściwego rozmiaru. Trzeba  to zrobić nawet w niezbyt gęstej uprawie, jak na zdjęciach. W takiej sytuacji zwracamy uwagę tylko na grupy grzybów gdzie owocników jest więcej niż pięć sztuk. Jeśli nie zrobimy tego w porę to wszystkie grzyby w grupie ulegną zniekształceniu i będziemy je musieli […]

Czytaj dalej →

W kategorii: Aktualności

Zbiór selektywny

Zbiór selektywny

W intensywnej uprawie najlepsze efekty przynosi tzw. zbiór selektywny. Polega on na zbieraniu tylko tych grzybów, które dorosły do odpowiedniego rozmiaru. Odpowiedni rozmiar to taki, który pozwoli nam zrealizować zamówienie zgodnie z wymaganiami klienta i jednocześnie zebrać wysoki plon w dobrej jakości. Zbierając wszystkie grzyby nieselektywnie czyli na raz, tak jak zrobiła to zbieraczka na połowie półki, stracimy nie tylko kilogramy ale również cenny czas. Na zdjęciach widać, że na jednej połowie półki zbieraczka […]

Czytaj dalej →

W kategorii: Aktualności

Kontrola wrostu grzybni do okrywy.

Kontrola wrostu grzybni do okrywy.

Dwa tygodnie temu zdalnie prezentowałem podczas #ДНИ РОССИЙСКОГО ГРИБОВОДСТВА 2020 #RUSSIAN MUSHROOM DAYS 2020 materiał na temat jak kontrolować wrost grzybni do okrywy. Na początku temat wydał mi się banalny i nudny, ale tak naprawdę w ciągu ostatnich dni, kiedy rozwiązywałem przeróżne problemy uprawowe, utwierdziłem się w przekonaniu jak ważny jest to element technologii uprawy pieczarki.  Osiągnąć cele! Wysoki plon, dobra jakość i łatwy zbiór to cel […]

Czytaj dalej →

W kategorii: Aktualności

PLAMISTOŚĆ BAKTERYJNA.

PLAMISTOŚĆ BAKTERYJNA.

Występowanie plamistości bakteryjnej to w pieczarkarni nieodłączny element nadejścia jesieni. Na początku warto podkreślić, że plamistość bakteryjną wywołują bakterie Pseudomonas sp. które prawie zawsze są obecne w okrywie i często również na owocnikach pieczarki. Dlaczego zatem tylko czasem powodują powstawanie plam i dotkliwe straty? Ponieważ w sprzyjających warunkach bakterie te potrafią namnażać się bardzo szybko, a gdy przekroczą krytyczną liczebność to powodują powstawanie rdzawo brązowych, czy też imbirowych, plam […]

Czytaj dalej →

W kategorii: Aktualności

SKUTECZNE TESTY NA SUCHĄ ZGNILIZNĘ

SKUTECZNE TESTY NA SUCHĄ ZGNILIZNĘ

Jaki test jest skuteczny? Tak naprawdę każdy test diagnostyczny powinien mieć określone dwa wskaźniki: czułość i swoistość. Co one mówią? Pokażę to na przykładzie. Idealny test  powinien wykryć wszystkie zanieczyszczenia mikrobiologiczne, które mogą spowodować rozwój lub rozprzestrzenienie choroby na pozostałą, zdrową część uprawy. Im lepiej test sobie z tym radzi, tym ma większą czułość. Ale nawet 100-proc. czułość nie zapewni tego, że test jest […]

Czytaj dalej →

W kategorii: Aktualności

Strona 1 z 4 1234