Kontrola wrostu grzybni do okrywy.
Dwa tygodnie temu zdalnie prezentowałem podczas #ДНИ РОССИЙСКОГО ГРИБОВОДСТВА 2020 #RUSSIAN MUSHROOM DAYS 2020 materiał na temat jak kontrolować wrost grzybni do okrywy. Na początku temat wydał mi się banalny i nudny, ale tak naprawdę w ciągu ostatnich dni, kiedy rozwiązywałem przeróżne problemy uprawowe, utwierdziłem się w przekonaniu jak ważny jest to element technologii uprawy pieczarki.
Osiągnąć cele!
Wysoki plon, dobra jakość i łatwy zbiór to cel dla każdego technologa. Bez dobrego wrostu grzybni do okrywy w założonym czasie- bez szans do osiągnięcia!
Czas to pieniądz
Niby każdy o tym wie, a nie zawsze pamięta. Właśnie to jeden z podstawowych powodów dlaczego warto tak dużą uwagę przywiązywać do przerostu okrywy. Co mi z doskonałego zróżnicowania zawiązek jeśli zbiór będzie miał się zacząć w sobotę po południu? Co mi z obfitego trzeciego rzutu jeśli muszę już likwidować uprawę bo opóźnił mi się szok?
Kontrola wrostu zaczyna się już przed załadowaniem hali.
Od podłoża i okrywy dużo zależy. Jeśli znamy nasze możliwości uprawowe, wydajność zbieraczek i wymagania odbiorców, musimy odpowiednio dobrać wszystkie puzzle żeby idealnie złożyć nasz obrazek:
– rodzaj i ilość okrywy,
– Ilość podłoża, jakość/długość przerostu, temperaturę,
– rasę grzybni, jej nośnik i rodzaj oraz dawkę dokarmiacza,
– ilość kakingu lub termin czesania,
– ustawienia klimatu, a zwłaszcza wpływu temperatury powietrza na podłoże,
– ustawienia systemu nawilżania,
– schemat podlewania.
Więcej na ten temat znajdziecie w moich materiałach z #ДНИ РОССИЙСКОГО ГРИБОВОДСТВА 2020 #RUSSIAN MUSHROOM DAYS 2020 oraz w 3/2020 numerze #BPP „Pieczarki”. Jeśli potrzebujecie już dziś więcej informacji – piszcie, dzwońcie postaram się pomóc.
W kategorii: Aktualności