Blog

Aktualności

A zima trzyma…

A zima trzyma…

Tego roku zima zaskoczyła nie tylko drogowców. Zaskoczyła wszystkich swoim przybyciem. Chyba już tylko najstarsi górale pamietają przysłowie “Idzie luty, podkuj buty”. Ale zima przyszła, jest i nadal mrozi! Co to oznacza dla producentów pieczarek? Duże wyzwanie stanowi załadunek hal, nawet jeśli to jest podłoże w kostkach. Najwięcej dyskusji dotyczy jednak okrywy. Jaka struktura najlepsza na zimę? Jak z nią postępować gdy jest zmrożona? Wreszcie jak i kiedy […]

Czytaj dalej →

W kategorii: Aktualności

Idą święta…

Idą święta…

Okres przedświąteczny to dla pieczarkarzy czas wymuszonych zmian w cyklu produkcyjnym. Zmieszczenie się w nowych (czytaj:szerszych) ramach nastręcza pewnych trudności, tkwiących przede wszystkim w okresowych zmianach surowców do produkcji i warunków zewnętrznych przy jednoczesnym niedostosowaniu technologii do tychże zmian. Jeżeli uda się uniknąć najczęstszych przyczyn nie zmieszczenia się w założonym schemacie, każdy będzie miał odpowiednią ilość pieczarek na świątecznym stole.

Czytaj dalej →

W kategorii: Aktualności

Sorry, taki mamy klimat…

Sorry, taki mamy klimat…

Tegoroczna jesień wyjątkowo poskąpiła nam słońca i ciepłych dni, a jednak mimo to powoli zaczynamy odczuwać nadchodzącą zimę, a z nią… jeszcze niższe temperatury. W pieczarkarni mogą one powodować problemy uprawowe, związane właśnie z kontrolą klimatu, a skutkujące powstawaniem łuski na kapeluszach grzybów oraz plamistością bakteryjną.

Czytaj dalej →

W kategorii: Aktualności

Cremini, Portobello…

Cremini, Portobello…

Cremini, Portobello… mała czy duża, brązowa pieczarka to nie tylko ciekawa alternatywa dla pieczarkarzy poszukujących nowych rozwiązań na konkurencyjnym rynku. To także doskonałe uzupełnienie kulinarne w jesiennej kuchni. Pieczarka brązowa ma dużo bardziej wyrazisty smak niż jej biała odmiana, jest też bardziej aromatyczna. Obok walorów smakowych nie sposób nie wymienić jej wartości odżywczych: źródło witaminy D i B2, wykazuje działanie antystresowe i wzmacniające! A przecież już jesień …

Czytaj dalej →

W kategorii: Aktualności

Pieczarkalia 2017 i Pro Fungi

Pieczarkalia 2017 – XVII Święto Pieczarki w Siedlcach już tuż, tuż… i Pro Fungi również tam będzie. Pieczarkalia 2017 Zapraszam do rozmów, wymiany doświadczeń i oczywiście do zapoznania się z moją ofertą. Można mnie będzie znaleźć przy stoisku firmy Sylvan ( nr 47), na panelu szkoleniowym dotyczącym produkcji kompostu (zaczynamy w czwartek o godz.10.00 – hotel IBIS) oraz wszędzie tam, gdzie dzieje się coś ciekawego… Do zobaczenia […]

Czytaj dalej →

W kategorii: Aktualności

Strona 3 z 5 12345
Pro Fungi
  • O mnie
  • Szkolenia
  • Doradztwo
  • Grzyby egzotyczne
  • Kontakt