Blog

Aktualności

Boczniak – odparowanie i kondensacja w uprawie.

Boczniak – odparowanie i kondensacja w uprawie.

Zjawisko kondensacji pary wodnej jest powszechnie znane, choć w życie codziennym niespecjalnie się nad tym zastanawiamy. Oczywiste jest, że na wyjętej z lodówki butelce ze schłodzonym napojem po chwili wykropli się para wodna z otaczającego powietrza, albo że rano trawa pokryta jest rosą. Jednak w uprawie boczniaka ma to ogromne znaczenie i należy zjawisku kondensacji poświęcić szczególną uwagę. Przede wszystkim dlatego, że zachodzi ono nawet wtedy, gdy nie jest widoczne gołym […]

Czytaj dalej →

W kategorii: Aktualności

Dni Pieczarkarstwa Rosyjskiego pod patronatem firmy Sylvan

Dni Pieczarkarstwa Rosyjskiego pod patronatem firmy Sylvan

W dniach 23-24 kwietnia 2019 roku, w nowoczesnym moskiewskim hotelu Azymut odbyła się 19-ta już edycja Dni Pieczarkarstwa Rosyjskiego pod patronatem firmy Sylvan. Nie bez powodu organizator imprezy na materiałach informacyjnych umieścił slogan: Россия-грибная страна. Rosja w zawrotnym tempie staje się istotnym producentem grzybów uprawnych. Choć główna część konferencji dotyczyła wciąż najbardziej popularnej pieczarki, to nie zabrakło czasu na pozostałe grzyby uprawne. W ciągu dwóch dni konferencji zostało […]

Czytaj dalej →

W kategorii: Aktualności

Zimowa uprawa

Zimowa uprawa

Zima nie odpuszcza, a zatem jest jeszcze czas aby podzielić się kilkoma spostrzeżeniami na temat uprawy o tej właśnie porze roku. Choć największe wyzwanie podczas zimowych upraw stanowi załadunek hal (nawet w przypadku podłoża w kostkach), to jednak najwięcej dyskusji dotyczy okrywy. Najczęstsze pytania to: jaka struktura jest najlepsza na zimę? Jak postępować z okrywą, gdy jest zmrożona? Oraz jak i kiedy zacząć podlewać, czy też ile dodawać kakingu? […]

Czytaj dalej →

W kategorii: Aktualności

A zima trzyma…

A zima trzyma…

Tego roku zima zaskoczyła nie tylko drogowców. Zaskoczyła wszystkich swoim przybyciem. Chyba już tylko najstarsi górale pamietają przysłowie “Idzie luty, podkuj buty”. Ale zima przyszła, jest i nadal mrozi! Co to oznacza dla producentów pieczarek? Duże wyzwanie stanowi załadunek hal, nawet jeśli to jest podłoże w kostkach. Najwięcej dyskusji dotyczy jednak okrywy. Jaka struktura najlepsza na zimę? Jak z nią postępować gdy jest zmrożona? Wreszcie jak […]

Czytaj dalej →

W kategorii: Aktualności

Strona 2 z 4 1234
Pro Fungi
  • O mnie
  • Szkolenia
  • Doradztwo
  • Grzyby egzotyczne
  • Kontakt